Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

De geschiedenis van de gemeentes

De gemeenteverkiezingen zijn net achter de rug en er zijn aardig wat verassingen. Elke vier jaar zijn er nieuwe verkiezingen samen met de provinciale verkiezingen. De gemeentes in Nederland zijn weer opnieuw onderverdeeld. Maar wat is de geschiedenis achter de gemeente? Hoe lang bestaat de gemeente al en hoe zijn haar taken over de afgelopen jaren veranderd? In deze blog gaan we je meer vertellen over de geschiedenis van de gemeente.

Bij oprichting van de Republiek van de Verenigde Nederlanden in 1588, was men bekend met een soort gemeente over grote steden. Enkel Nederlandse steden met stadsrechten hadden een lokaal bestuur dat gezien werd als de gemeente. Dit bestuur had haar eigen belastingen en heffingen. Per stad verschilde het dus hoeveel belasting je betaalde. Pas bij het ontstaan van de Bataafse Republiek in het einde van de 18e eeuw kwam er een einde aan het systeem en ontstond de gemeente die we vandaag kennen. Toch waren er nog veel verschillen met nu. In 1811 werd het verplicht voor elke stad met minimaal 500 inwoners om een gemeente te hebben. Een aantal jaar later bleek dit te laag en werd het verhoogd naar 2000 inwoners.

Honderd jaar gebeurde er niks met de indeling van de gemeentes. Pas in de 20e eeuw werden de gemeente opnieuw ingedeeld. Nederland besloot om kleinere gemeentes bij elkaar te voegen. Het werken bij gemeente werd hierdoor een stuk gemakkelijker en toegankelijker.  Nederland ging van zo ongeveer 1100 gemeenten terug naar 380 gemeente. Door meerdere gemeentes samen te voegen zouden ze sterker moeten zijn en beter een stad moeten regeren. Zo zijn er veel dorpen bij grotere steden gevoegd.

Een hedendaags probleem waar de gemeente tegen loopt, is de leeftijd van de werknemers bij de gemeenten. De gemeenten hebben problemen om jongeren aan te trekken. Vacatures gemeenten worden niet vervuld door jongeren, omdat zij de gemeente als een saaie baan zien.

https://professionalpartners.nl/