Bakcreaties
Image default
Relatie

Hoe kun je een mediator worden?

Het komt vaak voor dat onder andere een bedrijf of getrouwd stel een mediator nodig heeft om zaken zo soepel mogelijk te laten verlopen. Jij bent als mediator een bemiddelaar en een neutrale derde partij. Je probeert ervoor te ervoor dat iedereen begeleid worden in hun conflict. Maar een mediator wordt je niet zomaar. 

Opleiding

De meeste gediplomeerde Mediators hebben vooral een juridische opleiding gevolgd op WO niveau en volgen daarna nog een cursus. Ook bestaat er een HBO cursus Mediator. Inhoudelijk is het ongeveer hetzelfde. Er zijn verschillende scholen die dit aanbieden en je moet gewoon van te voren goed onderzoek doen, naar wat voor jou van toepassing is. Tijdens een opleiding Mediation leer je bijvoorbeeld conflictgesprekken te voeren. Doel is dan een oplossing te vinden waar beide partijen het mee eens zijn, zodat ze niet naar de rechter hoeven. Je leert alles over mediationvaardigheden, het onderscheid tussen informeren en adviseren, de omgang met externe adviseurs etc. Ook leer je typische organisatie conflicten herkennen en hiervoor oplossingen te bedenken. 

Intake

Er zijn ontzettend veel soorten opleidingen en cursussen die je kunt volgen voor dit beroep. Dat betekent ook dat er verschillende eisen zijn. Het is niet helemaal te zeggen wat er standaard is, want het is echt overal anders. Vaak als je een cursus wilt volgen, wordt er wel om een vooropleiding gevraagd. Af en toe moet je ook een theorie examen afleggen en wat er wel over hetzelfde is, is de verklaring omtrent gedrag (VOG). 

Werk

Zodra je de bij jou passende opleiding hebt afgerond, is het tijd om een baan te vinden. Het makkelijkst en meest effectieve is om simpelweg te gaan solliciteren. Online is er vanalles te vinden en vast wel iets wat jouw interesse wekt. Ook kan het handig zijn om te netwerken tijdens je opleiding, want je weet maar nooit wat voor connecties je daaruit kunt halen voor de toekomst. Neem vooral zelf het initiatief. Je hebt ook nog de optie om voor jezelf te beginnen en dan heb je meer informatie nodig over het starten van een onderneming. Het kvk (kamer van koophandel) kan je hier goed bij helpen. Wel komen er dan een stuk meer verantwoordelijkheden bij kijken. 

Het is niet lastig om een mediator te worden, zolang je maar zeker weet dat het iets is wat je echt wilt doen. Natuurlijk komt het echte werk na de opleiding en kun je mensen het beste helpen door gaandeweg veel ervaring op te doen. Nu weet je in ieder geval hoe je de start kunt maken. Vaak zijn mediators op alle vlakken ook echtscheidingsmediator.