Bakcreaties
Image default
Beauty en verzorging

Microneedling voor dummies

Microneedling. Je hebt de term ongetwijfeld al eens voorbij horen komen. Het klinkt sciencefiction en ook een beetje eng (want naalden). In feite is microneedling niets meer dan een zeer effectieve huidbehandeling therapie. Verschillende huidklinieken in Nederland, zoals Mourits huidtherapie, bieden deze therapie aan. In dit artikel vertellen we je alles over microneedling, wat het is en wat het doet.

Wat is microneedling?

Microneedling is een huidverzorgende behandeling die kleine, onzichtbare naaldjes gebruikt om heel fijne gaatjes in je huid te maken. Dat klinkt enger dan het is! Deze kleine gaatjes stimuleren je huid om zichzelf te herstellen en vernieuwen. De gaatjes geven je huidcellen een seintje dat het tijd is om aan het werk te gaan. De productie van elastiek en collageen wordt gestimuleerd. Twee stoffen die van onschatbare waarde zijn voor een gezonde en egale huid

Waar is microneedling goed voor?

Microneedling kan een uitkomst bieden bij een heleboel huidproblemen. Ten eerste kan het helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Door de stimulatie van collageen en elastine worden die vervelende rimpeltjes als het ware van binnenuit opgevuld. Daarnaast kan microneedling ook helpen bij het vervagen van littekens, zoals acnelittekens. De vernieuwde huidcellen zorgen ervoor dat de textuur van je huid geleidelijk aan gladder wordt, waardoor littekens minder opvallen. Microneedling kan je ten slotte ook helpen om die egaler te maken! Het kan helpen bij het verminderen van pigmentvlekken en zonneschade, waardoor je huid er stralender uitziet. Als je grotere poriën hebt waar je je aan stoort, kan microneedling ze helpen verkleinen. Door de collageenproductie kunnen je poriën strakker worden en minder opvallen.

Risico’s

Naaldjes die gaatjes in je huid prikken? Is dat niet heel onaangenaam en pijnlijk? Dat valt wel mee! De meeste mensen ervaren slechts milde ongemakken, vergelijkbaar met lichte irritatie. Voor de behandeling wordt meestal een verdovende crème gebruikt, zodat je je comfortabel voelt tijdens het proces. Voordat je enthousiast naar een microneedling-sessie rent, is het belangrijk om te weten dat het enige tijd kan duren voordat je de resultaten ziet. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om het gewenste effect te bereiken, afhankelijk van je specifieke huidproblemen. Daarnaast is het altijd een goed idee om eerst een arts of dermatoloog te raadplegen!