Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

SOA test doen? Een SOA test advies voor jou!

Tips voor een SOA test

Vaak ben je er zelf wel van bewust wanneer je een potentieel risico hebt gelopen als het gaat om onveilige geslachtsgemeenschap die je al dan niet hebt gehad. In deze situatie kun je natuurlijk een SOA test doen of laten doen. Alleen op die manier is het voor jou mogelijk om erachter te kunnen komen of je inderdaad daadwerkelijk een SOA opgelopen hebt of niet. Want het is namelijk zo, en dat is het verraderlijke aan deze overdraagbare aandoeningen, dat deze doorgaans geen lichamelijke klachten hoeven geven waardoor er vaak sprake is van een infectie zonder dat de persoon dat zelf door heeft. Het verschilt behoorlijk per persoon hoe vaak een dergelijke test wordt afgenomen. De veiligste manier is natuurlijk om dat direct te doen. Misschien doe jij het al na een keertje onveilig vrijen, en iemand anders kan daar mogelijkerwijs wel jaren lang mee wachten. Maar waar moet je nou eigenlijk naar kijken en op letten bij het afnemen van een SOA test? Lees het hier.

Hoe vaak testen?

Het is natuurlijk afhankelijk van hoe actief je bent om te bepalen hoe vaak jij een test moet afnemen. Ook is daarbij belangrijk om in acht te nemen met hoeveel verschillende partners je gemeenschap gehad hebt en of er sprake is van een vaste partner of juist meerdere partners. Mocht die laatste het geval zijn dan is het zeker aan te raden om jezelf te controleren op een aanwezige SOA. Als je een vaste partner hebt en het blijft daar bij dan kan het veilig zijn maar ook elkaars voorgeschiedenis ken je niet. Dus om er zeker van te zijn kun je het beste in dat geval het één keer doen aan het begin. Er van uitgaande dat er naast de relatie geen andere bedpartners zijn. We je moet dus voor het plaatje rekening houden met een monogame relatie. Een vaste vuistregel van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst is dat wanneer je meer dan drie bedpartners hebt gehad in zes maanden je je iedere zes maanden zou  moeten laten testen. Maar het spreekt voor zich dat die verantwoordelijkheid helemaal bij jezelf ligt. Niemand zal jou dwingen om die test af te laten nemen.

SOA incubatietijd

Ook is het belangrijk om te realiseren dat je niet direct na het hebben van onveilige geslachtsgemeenschap je kunt laten testen en ook niet bijvoorbeeld slechts een dag later. SOA’s hebben de eigenschap dat er een bepaalde incubatieperiode verstreken moet zijn voordat er vastgesteld kan worden of de SOA aanwezig is. Het is dan ook van groot belang deze periode af te wachten. Wacht voor een Chlamydia test en Gonorroe test in ieder geval 10 dagen, daarna kun je een betrouwbare SOA test afnemen.

 

https://soazelftester.nl/