Society / Relationships

Valpreventie ouderen

Bakcreaties

Een ongeluk bevindt zich vaak in een klein hoekje, voor je het weet vergeet je de laatste tree van de trap, ga je naast je stoel zitten of struikel je over de drempel. Vooral in deze tijden van corona, waarin we onze veel binnenshuis bewegen, is uiterste voorzichtigheid geboden. Het zou vervelend zijn om te vallen en in een van de overvolle ziekenhuizen te belanden. We moeten dus voorzichtig zijn en de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken. Deze valpreventie kan je bevorderen door een aantal maatregelen in te voeren in en rondom het huis. Voor veel ouderen is een val gaan pretje en is het herstel maar langzaam. Het motto van Lamiwood is: voorkomen is beter dan genezen! In dit artikel geven we advies over hoe je het beste een val kan voorkomen.

 

Ten eerste is heb belangrijk om actief te zijn. Hoe ouder je wordt, hoe stijver je spieren en gewrichten worden. Dit belemmert na een mogelijke val het herstel. Als je actief bent en jezelf in beweging houdt, zal het herstel veel soepeler gaan.

Hiernaast is het verstandig om je huis val-proof te maken. Verwijder waar mogelijk drempels, en als u een trap heeft, plaats dan trapleuningen aan beide kanten van de trap. Voer zo nodig een trap renovatie uit. In de slaapkamer is het ook heel handig om aan de muur een aankleedstang te bevestigen. Daar kunt u zich aan vast houden bij het aankleden. In de badkamer en in de WC is het ook handig om stangen te bevestigen, zodat u zich bijvoorbeeld na een toiletbezoek beter omhoog kan hijsen. Ook is het fijn leehnavasor om in bad badsteunen, een badplank of zelfs een badlift te installeren. Hiernaast is het verstandig om altijd dichtbij een telefoon of noodknop te hebben, zodat u mensen kan alarmeren als er iets fout is gegaan.

https://www.lamiwood.nl/