Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

Wat is loonadministratie?

De belastingdienst moet altijd inzicht kunnen hebben over de gegevens over je medewerkers en loonbetalingen. Door je loonadministratie bij te houden, kun je de belastingdienst toegang geven tot deze gegevens. Wanneer je zelf niet uitkomt bij de loonadministratie kun je altijd een consultant salarisadministratie inschakelen.

Maar wat is een loonadministratie nou eigenlijk? De administratie bestaat uit allerlei verschillende formulieren en berekeningen. De formulieren zijn van belang om het loon en verschuldigde bedragen te berekenen. De gehele loonadministratie moet voor zeven jaar bewaard worden. Je loonadministratie moet dan ook voldoen aan allerlei wettelijke eisen. Als je op zoek bent naar nuttige informatie hierover kun je het beste even kijken op de website van de belastingdienst.

Het bijhouden van de loonadministratie is erg nauwkeurig werk en kost ook veel tijd. Bedenk dus vooraf wie een geschikt persoon is om deze taak uit te voeren. Zoals hierboven al vermeld kun je je loonadministratie ook uitbesteden. De keuze hierin zal mede afhankelijk zijn van de omvang van je bedrijf. Als je veel werknemers in dienst hebt, is het misschien verstandiger om een salarisadministrateur in dienst te nemen.

De loonadministratie kan in drie manieren ingericht worden. Je bent vrij om hier zelf een keuze in te maken.

Je kunt je administratie zelf aanleggen op bijvoorbeeld papier, een tekstverwerkingsprogramma of een spreadsheetprogramma. Dit is een goedkope oplossing, maar vergt ook erg veel tijd. Daarnaast is het makkelijk om hier kleine foutjes in te maken wat erg vervelende gevolgen kan hebben.

Ook kan je gebruik maken van een loonadministratiepakket. Dit is een software die je op je eigen computer kan installeren. Er is een groot aantal softwarepakketten die je kunt verkrijgen, van gratis tot betaald. In deze softwareprogramma’s hoef je alleen maar de juiste gegevens in te voeren. De software maakt de berekeningen verder af, wat je veel tijd en werk zal besparen.

Als laatste kun je kiezen om in de cloud te administreren met behulp van web-based salarissoftware. Dit wordt ook wel online boekhouden genoemd. Het voordeel hiervan is dat je altijd de laatste (gratis) updates hebt. Ook als er een wet- en regelgeving aan wordt gepast, word hier gelijk rekening mee gehouden in de cloud.

https://www.cbbs.nl/