Bakcreaties
Image default
Wijn

Cinsault: de meest smaakmakende spijscombinaties

De cinsault druif is een typische Zuid-Franse druif. Als echte zonliefhebber is deze met name te vinden in de Rhône-vallei, Languedoc, Roussillon en regio’s daarbuiten. Cinsault staat bekend als een blend druif. De kans is klein dat je een fles wijn van puur cinsault druiven tegenkomt. Ondanks dat het misschien niet de meest bekende druivensoort is, speelt deze met regelmaat een rol in de bekende Rhône en GSM blend die bestaat uit grenache, syrah en mourvèdre blend. 

Cinsault is een Provence druifsoort die in vele beroemde Provençaalse rosés gebruikt wordt. De aromatische druif is fruitig van karakter. Je proeft de heerlijke zomerse dag in je glas.

Cinsault: Aromatisch en elegant 

Zoals aangegeven komt het zelden voor dat cinsault op zichzelf gebotteld wordt. Bij het bottelen van deze druivensoort dan produceert de cinsault druif een fruitige en frisse wijn. Het verouderingsproces is hier niet aan de orde. Deze wijn is gemaakt om jong te drinken.  

Met druiven die donker zijn van kleur zul je vermoeden dat ze donkere wijnen geven. Sterker nog, de cinsault druif geeft lichte wijnen doordat ze weinig pigment afgeven. Kenmerkend is dat de druif aromatisch van smaak is. De helderrode bessen als kersen en rijpe aardbeien zijn dominante tonen die naar boven komen. De combinatie met zwarte peper, viooltjes en kruiden zorgt voor diepte en structuur in de wijn. Bij uitstek een wijn om te schenken onder de Provençaalse zon of een andere zonnige bestemming. 

De beste spijscombinaties

Ondanks dat de cinsault druif aromatisch is staan de wijnen erom bekend dat ze weinig tannine en suikers bevatten. Uitgesproken zuren en alcohol bevat het ook niet. Daarom is de druif zo populair om in een blend te gebruiken. De op cinsault gebaseerde melanges zijn op zijn zachtst gezegd veelzijdig te noemen. Door de veelzijdigheid in blends is het per wijnsoort afhankelijk wat de beste spijscombinaties zijn. 

Kies je voor een soepele en fruitige rode wijn? Dan is deze op zijn best in combinatie met lichtere gerechten met diepte in smaak. Denk aan een couscous met lamsvlees of een gerecht met veel groenten en kruiden of een lichte curry. Naast de fruitige rode wijn staat cinsault bekend om zijn prachtige rosé. Dit is echt een wijn om voor te gaan zitten en te genieten. Net als de rode wijn past deze het beste bij lichte gerechten. Een salade niçoise, pan bagnat of in combinatie met zeevruchten in combinatie met een cinsault rosé zijn zeer goede combinaties. 

Waar wordt de cinsault druif verbouwd?

Er zijn verschillende belangrijke cinsault wijnbouwgebieden. Cinsault is een belangrijke, afnemende speler in de befaamde chateauneuf-du-pape blend. Deze vind je ook terug in andere blends uit de zuidelijke Rhône. In Italië staat de druivensoort bekend onder de naam ottavia nello. Deze is beschikbaar in een kleine aanplant. 

Het kolonialisme speelde een grote rol in de brede verspreiding van cinsault. Ondanks dat het een afnemende speler is, vind je cinsault terug in Algerije, Marokko, Tunesië en Libanon. Maar de blend is ook terug te vinden in Noord-Afrika. De Noord-Afrikaanse wijnhuizen mengen het met cabernet sauvignon, carignan en andere soortgelijke rode wijn varianten.   

De belangstelling voor erfgoed variëteiten blijft groeien. Houd daarom zeker de cinsault druifsoort op je radar. Met zijn veelzijdigheid en ongelooflijk potentieel is en blijft het een echte publiekstrekker. Niet alleen in smaak, maar ook de diversiteit van locaties waar de druif verbouwd wordt.

 

https://www.vinify.nl/druivensoorten/cinsault