Bakcreaties
Image default
Gezondheid

Wat is probiotica en waar is het goed voor?

Veel mensen hebben wel eens van probiotica gehoord, maar niet iedereen kent de betekenis van deze term. Het schijnt gezond te zijn, het zit in bepaalde voedingsmiddelen of in supplementen. Valt probiotica onder superfoods, nog een term die te pas en te onpas aan voeding wordt gekoppeld. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag: wat is probiotica en waar is het goed voor.

Definitie van probiotica

Volgens de WHO is probiotica een levend micro-organisme. Als je ze in voldoende mate inneemt, dan heeft probiotica een positief effect op de gezondheid. In de meeste gevallen zijn probiotica bacteriën, maar ook bepaalde gisten vallen onder de categorie probiotica.

Probiotica werkt anders dan prebiotica omdat dit stoffen zijn die juist de groei van bepaalde bacteriën bevorderen die van nature in het lichaam aanwezig zijn. Koop je een voedingssupplement met beide stoffen, dan zijn ze verkrijgbaar onder de naam synbiotica.

Bekende vormen van probiotica zijn lactobacillen en bifidobacteriën.

Positieve effecten van probiotica

In de darmen zitten miljoenen soorten bacteriën, die je grofweg kan verdelen tussen nuttige en schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora houden beide soorten elkaar in evenwicht. Is het evenwicht verstoord, of wil je de nuttige bacteriën stimuleren, dan geeft probiotica deze bacteriën een extra boost. Om te kunnen werken moet de probiotica in de darmen terecht komen. De concentratie van probiotica moet voldoende zijn om het darmkanaal te bereiken, omdat maagzuur en gal de bacteriën afbreken.

 

Werkt probiotica echt?

Over de werking van probiotica bestaan verschillende meningen. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft een gezondheidsclaim goedgekeurd. Dit gaat om probiotica in gefermenteerde melk of yoghurt met minimaal 100 miljoen levende bacteriën per gram. Dit geeft een positief effect voor mensen die melksuikers (lactose) moeilijk verteren. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat probiotica een positieve invloed heeft bij diarree of het prikkelbaar darmensyndroom. Omdat er veel soorten probiotica verkrijgbaar zijn, is het verstandig om vooraf in overleg te gaan met de huisarts.

Is probiotica een superfood


Onder superfoods vallen voedingsmiddelen die over een hoog gehalte aan antioxidanten en goede voedingsstoffen beschikken. Hierdoor hebben ze een extra positief effect op de gezondheid. Omdat probiotica bestaat uit levende bacteriën met een positief gezondheidseffect, vallen deze producten onder de categorie superfoods.