Bakcreaties
Image default
Horeca

Zelf bier brouwen – Dit heb je nodig!

Veel mensen hebben bij het brouwen van bier het idee dat hier ontzettend veel bij komt kijken. Logisch natuurlijk, want de grote brouwerijen hebben namelijk een compleet ander brouwproces, dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Ondanks het feit dat het ontzettend ingewikkeld lijkt, valt het uiteindelijke vaak allemaal reuze mee. Het enige wat van belang is, is dat je beschikt over de juiste materialen en ingrediënten en er ook voor zorgt dat je het stappenplan, dus ook het recept keurig en netjes stap voor stap volgt. Wanneer je dit doet, dan kan er eigenlijk vrij weinig fout gaan. Wil jij graag bier brouwen en wil je weten wat je allemaal nog hebt, dan is het goed om even rustig door te lezen. Wij vertellen het je namelijk stap voor stap.

Welke smaak kies je?

Wanneer je wilt beginnen met zelf bier brouwen, dan is het belangrijk welke smaak je graag wilt kiezen. Omdat de keuze zo enorm is, kan het best lastig zijn om te kiezen. Vooral in het beginstadium, is het wellicht te gaan voor een wat lichte biertje. Deze heeft een stuk minder karakteristieke smaken, waardoor deze al snel als ‘geslaagd’ wordt bestempeld. Zorg er dus voor, dat wanneer je aan de slag gaat, je rustig aan begint, zodat je rustig kunt leren hoe het eigenlijk allemaal werkt. Naarmate je het wat vaker hebt gedaan, kun je uiteraard prima naar de ietwat complexere biertjes, zoals een tripel. Je zult merken, dat naarmate je het vaker doet, je ook vanzelf zult gaan spelen met bepaalde verhoudingen. Door dit te doen, creëer je wel je volledige eigen smaak. Weliswaar lift je mee op het recept van iemand anders, maar dat maakt natuurlijk helemaal niets uit.

Hoeveel bier kun je brouwen

Kies jij voor een starterpakket, dan haal je hier gemiddeld zo’n 6 liter bier uit. Dat lijkt ontzettend veel, maar dat valt reuze mee. Als we dit terug gaan rekenen naar het aantal flesjes, dan kun je er nog geen krat van 24 flesjes mee vullen. Ondanks dat blijft het een super lekker biertje en is de kans dat je het vaker wilt gaan doen ontzettend groot. Wil je het wat groter aanpakken, dat kan natuurlijk ook. Door het kiezen van een grotere ketel, in plaats van een emmer, weet je zeker dat je opbrengst een stuk hoger ligt. Gemiddeld haal je uit een ketel zo tussen de 100 en 150 flesjes bier. Dus wil jij je eigen bier serveren tijdens een verjaardag of feestje, dan doe je er goed aan om te kiezen voor een ketel.