Bakcreaties
Image default
Woning en Tuin

Stopcontacten laten verleggen of zelf aan de slag

Heeft u wel eens gedacht hoe fijn het zou zijn om bepaalde stopcontacten te verleggen in huis? Wellicht heeft u een stopcontact die exact achter de bank zit, achter een kast staat of in een onhandige hoek zit. Vaak zou het een wereld van verschil maken wanneer dit stopcontact net wat verderop zou zitten. Gelukkig is dit zeker een mogelijkheid. Het verleggen van een stopcontact is een taak die vaak door een elektricien wordt uitgevoerd. Toch vragen veel doe-het-zelvers zich af of ze het niet zelf kunnen uitvoeren.

Stopcontacten verleggen

Wanneer we het hebben over stopcontacten verleggen, hebben we het over het verplaatsen of aansluiten van een stopcontact. Het oude stopcontact blijft in sommige gevallen intact, maar het is ook mogelijk dat het wordt dichtgemaakt. Ondanks dat het vaak makkelijk lijkt om een stopcontact te verplaatsen, heeft u wel enige kennis nodig over het proces. U wilt immers dat het stopcontact na het verplaatsen ook daadwerkelijk te gebruiken is.

Welke taken komen erbij kijken?

Ondanks dat de taak zelf lijkt op een taak die u kan klaren, moet u ook rekening houden met mogelijke bijtaken. Het houdt namelijk niet alleen op bij het verplaatsen van het stopcontacten. Houdt ook rekening met andere taken, waaronder het wegwerken van de kabels, het vervangen van de groepenkast, het verplaatsen van een groepenkast en het aanleggen van stopcontacten. Vaak zien mensen deze taken over het hoofd. Het is belangrijk om deze taken niet te onderschatten. Wanneer u geen ervaring heeft dan heeft u tijd nodig om te leren over iedere stap in het proces en mogelijke errors liggen altijd op de loer.

Zelf het stopcontact verleggen?

Om dit te bepalen moet u zichzelf afvragen of u ervaring heeft of niet. Wanneer dit niet het geval is, moet u zich afvragen of het de tijd en moeite waard is om het zelf te leren. Er zijn namelijk verschillende risico’s die op de loer liggen waar u te maken mee kan krijgen, zoals draden die trekken, muren die openbreken en meer. Als u de tijd heeft om met tegenslagen om te gaan, dan is het zeker de moeite waard om de taak op u te nemen. Voor meer hulp kunt u terecht bij uw lokale elektricien.