Bakcreaties
Image default
Woningen

De Vlaamse woonpremies verdwijnen. Snel een huis kopen?

appartement te koop

Vanaf 1 januari 2020 komt de Vlaamse woonbonus voor de eerste en enige huisvesting te vervallen. In ruil daarvoor wordt de registratiebelasting op het onroerend goed verlaagd van 7% naar 6%. De verlaging van de registratievergoeding kan echter niet hoger zijn dan de belastingvoordelen van huisvestingssubsidies voor gewone huizen. Het resultaat: sinds de aankondiging van de opheffing van het contract, heeft de vastgoedboom de verkoop met 40% doen toenemen. Snel een huis kopen? Hier moet u op letten.

Tot wanneer krijgt u nog de Vlaamse woonbonus?

De doorlooptijd van het notariskantoor is cruciaal. Check bij hem of het nog haalbaar is om het contract voor 31 december te ondertekenen. Als de verkoopakte in 2019 nog wordt verleden, zijn de huidige belastingwetten en woonpremies nog steeds van toepassing. Dit kan in principe nog zolang de notaris documenten snel kan afhandelen. Hiervoor heeft hij enkele documenten nodig:

  • Bodem certificaat
  • Samenvatting van stedelijke ontwikkeling
  • Post-interventiedocumenten
  • Certificaat elektrische installatie
  • Energieprestatiecertificaat
  • Onderhoudscertificaat van de brandstoftank (indien aanwezig)

Meer informatie is te vinden op de blog Welke documenten heeft een notaris nodig om de overeenkomst uit te voeren?

Het is daarom het beste om bij de verkoper na te gaan of deze documenten beschikbaar zijn, en vervolgens bij je notaris of het nog haalbaar is om het contract voor 31 december te ondertekenen.

Wil je toch genieten van de Vlaamse woonbonus, hoeveel tijd heb je dan om een ​​hypotheek aan te vragen?

Voor een gemiddelde kredietaanvraag duurt het ongeveer 3 maanden vanaf de indiening van de kredietaanvraag tot de uitvoering van het contract. Met andere woorden: wil je toch genieten van de woonbonus, dan blijft er maar heel weinig tijd over om een ​​hypotheek aan te vragen. We raden je aan om je AXA Bank-aanvraag in te dienen voor 25 oktober. Na deze datum wordt de kans om kredietdocumenten alsnog op tijd te kunnen verwerken zeer klein. Zorg ervoor dat u de volgende documenten kunt indienen bij uw kredietaanvraag:

  • Bewijs van uw inkomen
  • Renovatie zonder architect: kostenraming (bestelling, offerte)
  • Bouw- of renovatiewerken uitgevoerd met de architect: kostenraming van de architect

Bij de bank zullen ze hun best doen om alle kredietaanvragen zo snel mogelijk te behandelen. Onthoud dat u niet de enige bent, de verwerkingstijd kan langer zijn en het risico bestaat dat uw aanvraag niet op tijd wordt verwerkt. In ieder geval is de doorlooptijd bij de notaris cruciaal.

Wat als u al geniet van de fiscale voordelen van de Vlaamse woonbonus?

Voor wie al recht heeft op een Vlaamse woonbonus verandert er niets: ze behouden hun huidige rente, ook al herfinancieren ze hun huidige woonkrediet.

Houd er rekening mee dat als u van plan bent een deel van de hypotheek terug te krijgen, zoals renovatie of verbouwing. De verlenging van de kredietbrief wordt beschouwd als een nieuwe kredietbrief. Wil je toch gebruik maken van de woonbonus, dan moet je deze voor het einde van het jaar afsluiten. Dus de tijd dringt hier …

Wat als u een huis verkoopt en een nieuwe koopt? Houd je de woonbonus?

Als u een hypotheekruil of hypotheek aangaat, dan kan dat onder bepaalde voorwaarden volgens de geldende regels. Vervolgens draagt ​​u de bestaande hypotheek op het pand over naar de nieuwe woning. Deze voorwaarden blijven ook in de toekomst gelden.

huis te koop sint amandsberg

https://be.propenda.com