Bakcreaties
Image default
Particuliere dienstverlening

Een gids voor Dia de los Muertos

Dag van de Doden wordt over de hele wereld steeds populairder. Elk jaar trekken kleurrijke processies, muziek, zang en waken bij kaarslicht duizenden mensen om de Dag van de Doden te vieren in dorpen en steden in Mexico, andere Latijns-Amerikaanse landen en plaatsen met een grote Latijns-Amerikaanse bevolking. Er zijn ook evenementen op plaatsen waar mensen gewoon geïnteresseerd zijn in deze positieve benadering van de dood.

Deze gids legt de betekenis en geschiedenis van de Dag van de Doden uit en hoe het festival wordt gevierd in Mexico en de rest van de wereld.

Wat is de Dag van de Doden?

Dag van de Doden, of Dia de Muertos , is een jaarlijks festival dat wordt gevierd in Mexico en andere landen in Latijns-Amerika, dat de nagedachtenis van mensen die zijn overleden, viert met kleurrijke carnavals, kostuums, kunst en eten. Dit dodenfestival biedt parades waar mensen zich verkleden en hun gezicht schilderen, en meer traditionele rituelen zoals het bezoeken van begraafplaatsen en het creëren van heiligdommen voor dierbaren die zijn overleden.

Het klinkt misschien hetzelfde als Halloween, maar Day of the Dead gaat over het herdenken van dierbaren die zijn overleden en het verwelkomen van hen terug in onze wereld voor een kort feest, niet over bang worden door geesten of geesten.

Waar wordt de Dag van de Doden gevierd?

Dag van de Doden wordt meestal geassocieerd met Mexico , waar het een feestdag is. Maar het wordt ook gevierd in Latijns-Amerika en op evenementen in landen over de hele wereld, ook in het Nederland.

Er zijn veel oude vieringen van het in delen van de VS met grote Latijns-Amerikaanse gemeenschappen, zoals Californië, Texas, Arizona en New Mexico.

Wanneer wordt de Dag van de Doden gevierd?

Dag van de Doden wordt gevierd vanaf 31 oktober tot 2 november.

1 november is de Dag van de Onschuldigen (Día de los Inocentes) die de nagedachtenis van overleden kinderen viert. 2 november is de Dag van de Doden. Mensen beginnen de festiviteiten vaak op 31 oktober, wanneer sommige mensen geloven dat de engelen van kleine kinderen (angelitos) hun familie bezoeken. Mensen die stierven toen ze ouder waren, zouden op 1 en 2 november moeten verschijnen.

Wat is de betekenis van Dag van de Doden?

In Mexico is Dag van de Doden zowel een belangrijk cultureel en spiritueel feest als een tijd om te rouwen en de doden te gedenken met waardigheid en respect. Het wordt gevierd met tradities zoals het bezoeken van begraafplaatsen waar dierbaren worden begraven en er zelfs ’s nachts in slapen, naast moderne carnavals met praalwagens en kostuums.

De openingsscènes van de James Bond-film Spectre, die in 2015 werd uitgebracht, bevatte een Day of the Dead-parade in Mexico-Stad.

De allereerste Day of the Dead-parade in de stad was in 2016…geïnspireerd door het ontwerp van de filmversie ervan!

De waarneming van Dag van de Doden in Mexico kan variëren tussen verschillende staten en stedelijke en landelijke gebieden, maar combineert over het algemeen oude rituelen en moderne festiviteiten. Tradities van de Dag van de Doden omvatten:

  • Het creëren van heiligdommen genaamd ofrenda’s in hun huizen of op begraafplaatsen waar dierbaren begraven liggen, met offergaven van eten, drinken en andere dingen waar ze tijdens hun leven van genoten .

  • Sommige mensen slapen ’s nachts op de begraafplaatsen.

  • Maken papieren decoraties genaamd papel picado met doorboorde illustraties van skeletten en andere afbeeldingen die verband houden met de doden.

  • Het bijwonen van festivals en parades langs de hoofdstraten van dorpen en steden. Veel parades hebben grote sculpturen of poppen van mythische wezens, alebrijes genaamd, die in het dodenrijk leven.

  • Het dragen van kostuums en schminken, vaak in een bepaalde stijl genaamd La Catrina geïnspireerd door het kunstwerk van José Guadalupe Posada. Sommige mensen dragen ook kleding gemaakt van oliedoek dat is gemaakt in Mexico en gepopulariseerd is door de kunstenaar Frieda Kahlo. Schelpen zijn populaire accessoires voor kleding vanwege het geluid dat ze maken, waardoor mensen die ze dragen de dood kunnen roepen.

  • Het eten van speciaal voedsel, zoals zoete broodjes genaamd brood van de doden (Pan de Muertos), molnegro, Azteekse soep en tortillasoep.

Wat is de geschiedenis van Dag van de Doden?

Dag van de Doden combineert de invloeden van de oude Azteken, Tolteken en Nahua volkeren die het land bewoonden van wat nu is Mexico voordat het werd gekoloniseerd door Spaanse conquistadores in de 15e en 16e eeuw.

De pre-Spaanse bevolking rouwde niet om mensen die waren gestorven omdat ze geloofden dat de dood een onderdeel van het leven was en verdriet was respectloos voor hen . In plaats daarvan kozen ze ervoor om de herinnering aan hun leven te vieren. De vieringen werden geleid door de Vrouwe van de Doden (Mictecacihuatl).

In het katholicisme is 1 november Allerheiligen, wanneer gelovigen bidden voor mensen die in de hemel zijn, en 2 november is Allerzielen, wanneer zij bid voor iedereen die is overleden. 31 oktober is het Halloween, een seculiere traditie, die in het christendom is ontstaan als All Hallows Eve, de nacht voor Allerheiligen.

De conquistadores dwongen met succes hun katholieke geloof af aan de inheemse bevolking en hoewel de oude rituelen overleefden, concentreerden ze zich op de data in de katholieke kalender die er het meest mee geassocieerd werden: Allerzielen en Allerheiligen. Bekijk dit met je partner.

De huidige tradities en rituelen van de Dag van de Doden combineren deze overtuigingen met recentere innovaties die het ontwerp van het voedsel, de kostuums en de kunst die ermee verbonden zijn, hebben gevormd.

 

https://uitvaartpolis-online.com/kennisbank/uitkering-levensverzekering/