Bakcreaties
Image default
Dienstverlening

Hoe de 4 aspecten van focus te benutten?

Multitasken werkt niet. Alleen door echte focus kun je betekenisvolle vooruitgang boeken in je werk. Door de vier aspecten van focus te gebruiken, kunt u uitblinken in elke taak waar u uw zinnen op zet.

Laten we eerlijk zijn. Vrijwel elk facet van ons werkleven spant samen tegen ons om gefocust te blijven. We haasten ons van de ene vergadering naar de andere. We hebben te veel e-mails om op een bepaald moment te beantwoorden. Er zijn dagen dat het lijkt alsof we niets anders doen dan reageren op last-minute verzoeken en door onze broek vliegen.

En toch is de leider die gefocust blijft degene die exponentieel meer succes creëert.

Wat is focus?

Focus, op zijn best, is onze voortreffelijke toewijding aan een doel en onze volledige betrokkenheid bij het proces om dit doel te bereiken. Voordat we enkele op gezond verstand focussen, moeten we voor eens en voor altijd het idee loslaten dat multitasking werkt. Ja, je weet hoe het moet. Je bent er waarschijnlijk heel goed in. Onderzoek toont echter consequent aan dat multitasking de effectiviteit van de taken die we uitvoeren afzwakt. We hebben de neiging om beweging te verwarren met prestatie. Waarom zouden we ons niet concentreren op de kunst van het focussen in plaats van onze niet-aflatende focus op prestatie?

Eén activiteit tegelijk is een goede plek om te beginnen. Succesvolle focus wordt echter bepaald door de mate van bewustzijn die jij en ik hebben bij de uitvoering van deze ene activiteit. De volgende vier aspecten van focus helpen ons te verschuiven van de puur transactionele uitvoering van een taak naar een diep bewuste betrokkenheid bij deze taak:

Focus #1 – Onze taak: we schenken onze volle aandacht aan een taak die we uitvoeren. We kiezen ervoor om ons onder te dompelen in de uitdagingen en geneugten van deze taak. Ten volle. We onthouden ons van onophoudelijke afleiding – e-mail checken, sms’en, websurfen, geklets in de gang. We verkiezen diepte van betrokkenheid boven snelheid of efficiëntie van betrokkenheid.

Focus #2 – Onze geest: van moment tot moment blijven we ons bewust van onze gedachten en de overtuigingen en emoties die deze gedachten voeden. Als we met een collega omgaan of een taak die we uitvoeren, overwegen we de mogelijkheid om gedachten te verschuiven die ons vermogen om effectief te zijn belemmeren. We genieten van het plezier om onszelf dubbel te volgen – volledig betrokken zijn bij activiteiten en tegelijkertijd getuige zijn van ons denkproces.

Focus #3 – Onze energie: om gefocust te blijven, hebben we energie nodig. We observeren ons energieniveau en voeren regelmatig “energiecontroles” uit. Als we onszelf nieuwe energie moeten geven, drinken we een vloeistof, consumeren we voedzaam voedsel, strekken we ons lichaam of nemen we een meditatiepauze. We blijven energiebewust en halen voldoening uit onszelf energie te geven.

Focus #4 – Onze omgeving: we blijven ons te allen tijde bewust van wat er om ons heen gebeurt. In tegenstelling tot de luchthavenreizende zombies met hun hoofden begraven in hun smartphones, blijven we alert. Alert op mensen die langs ons lopen. Alert op verschuivingen in onze omgeving. Open voor de perifere energie van medemensen die zwoegen in onze werksfeer, en wiens aanwezigheid het potentieel heeft om ons te verheffen en te stimuleren.

Ook interessant voor u: lees meer over HR-organisaties

Hoe werkt onze 4-delige focus?

Onze 4-delige focus zorgt ervoor dat we dingen voor elkaar krijgen. Het zorgt ervoor dat we dat doen zonder star of bijziend te worden. Het nodigt uit tot zelfcorrectie als dat nuttig was. Het zet ons aan om verbonden te blijven met een grotere collectieve geest.

De ultieme beloning van een 4-delige focus? Als we stoppen en op de klok kijken, staan we versteld. Oef. De tijd vloog voorbij. Wat we dachten dat slechts enkele minuten had geduurd, heeft in werkelijkheid uren geduurd. Dat is de magie van volledige absorptie.

 

https://www.me-scan.nl