Bakcreaties
Image default
Bedrijven

Hoe word je stukadoor

Wil je een Stukadoor Delft worden? Dan heb jij je vast wel eens afgevraagd hoe je nu precies stukadoor kan worden. De laatste jaren is het aantal stukadoorsbedrijven in Nederland zeer hard gestegen. Zo steeg het aantal bedrijven in de periode 2013 tot en met 2018 met ruim 15%. Nu we momenteel in een krappe arbeidsmarkt zitten en er steeds meer vraag is naar goede vakmensen, is het beroep van stukadoor zeer aantrekkelijk. Gelukkig voor jou is de opleiding van stukadoor vrij toegankelijk voor studenten en volwassenen met de meeste opleidingsachtergronden. Daarnaast bieden verschillende ROC’s en opleidingsbedrijven de opleiding tot stukadoor aan. We vertellen je meer over hoe je stukadoor wordt in de volgende alinea’s.

 

De opleiding tot stukadoor voor scholieren

Zit je momenteel op de middelbare school en weet je al dat je later met je handen wilt werken? Met de juiste motivatie kun je dan al zonder vooropleiding starten met een entree-opleiding op niveau 1. Om vervolgens door te groeien naar een opleiding op niveau 2 heb je een VMBO diploma nodig of dien je de entree-opleiding te hebben afgerond. De beroepsopleiding tot stukadoor volg je gedurende twee jaar. In deze jaren leer je de belangrijkste kneepjes van het vak middels de zogeheten BBL-leerweg. Dit houdt in dat je één dag in de week naar school gaat en vier dagen in de week meewerkt om praktijkervaring op te doen.

 

Wat leer je en wat kun je met je diploma

Met de opleiding leer je alle kneepjes van het vak. Tevens doe je tijdens de opleiding al veel praktijkervaring op. Dit is ontzettend handig omdat je het vak toch het beste in de praktijk leert. Tijdens de opleiding leer je hoe je wanden en plafonds het beste en mooiste kunt afwerken. Zo voorzie je later jouw klanten van de mooiste wanden en plafonds. Je leert onder andere hoe je pleisterwerk aanbrengt aan binnenmuren, plafonds en zelfs buitengevels. Jij wordt dus aan de hand van de opleiding een goede allround stukadoor! Met je diploma op zak kun je vervolgens gaan werken bij een stukadoorsbedrijf of zelf je eigen stukadoorsbedrijf oprichten. Genoeg keuze dus!