Bakcreaties
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoge energieprijzen

Op het moment stijgen de energieprijzen de pan uit in Nederland. Veel sectoren worden hierdoor geraakt en het is ook zeker te merken in de glastuinbouw. De crisis zal waarschijnlijk de hele winter aanhouden waardoor het lastig wordt voor de bedrijven in deze sector. Het is daarom voor glastuinbouwbedrijven erg belangrijk om goed inzicht te hebben in hun bedrijfssituatie, want het kan goed dat je als bedrijf door deze hoge prijzen in de knel raakt. Hoe erg je als bedrijf wordt getroffen door deze hoge prijzen, is afhankelijk van het energiecontract waarmee zij te maken hebben. zo kan het zijn dat sommige bedrijven last gaan krijgen van een verviervoudiging van hun energiekosten. Volgens de voorspellingen zal meer dan de helft van de bedrijven in Nederland hier mee te maken krijgen. En dat niet alleen, de prijzen voor meststoffen, plastics, folies en ander plantmateriaal is ook alleen maar toegenomen de afgelopen tijd.

Hierdoor is het belangrijk om kostenbesparende maatregelen te treffen. Verantwoordelijke beslissingen moeten worden genomen die de continuïteit van bedrijven kan waarborgen. Het is hierbij verstandig om een bedrijfsadviseur en accountant in de arm te nemen. Op deze manier kunnen zijn verschillende scenario’s breed uitschetsen en doorbereken. Hierdoor wordt duidelijk wat de invloed van bepaalde beslissingen binnen het bedrijf gaan zijn en wat er nodig is om de liquiditeit gezond te houden. Met de consequenties kan op deze manier rekening worden gehouden en daarop op een correcte manier gehandeld worden.

Voor bedrijven die duurzame energie hebben zal ook de prijsstijging zichtbaar worden. ze zullen wel een stuk minder hard getroffen worden dan bedrijven die geen of haast geen duurzame energie hebben, maar de SDE subsidie op aardwarmte en biomassa is wel gekoppeld aan de gasprijs. Aan de ene kant is het dus voordelig, maar brengt het ook iets minder voordeel met zich mee. Daarom is het voor glastuinbedrijven verstandig om strategische keuzes te maken met betrekking tot het telen. Probeer ook met afnemers afspraken te maken, want jullie zouden niet de enige moeten zijn die moeten opdraaien voor de hogere kosten, we moeten met z’n allen proberen uit deze crisis te komen. De juiste strategische keuzes maken doen je met agrarisch accountant van een accountantskantoor Westland.

 

http://weanaaldwijk.nl