Bakcreaties
Image default
Zakelijke dienstverlening

Online outplacement

Rotterdam – Outplacementbureaus en arbeidsbemiddelaars staan onder druk en kunnen binnen 10 jaar tot wel 70 procent van hun marktaandeel verliezen. Dat blijkt uit een onderzoek gehouden door ING.

De belangrijkste reden hiervoor is de technologische ontwikkeling en nieuwe ontslagregels. Met technologische ontwikkelingen wordt gewezen naar internetplatforms, e-coaching en verdere automatisering van arbeidsbemiddeling en outplacement. Indien outplacementbureaus zelf als platform gaan werken, kan de sector voorkomen dat ze markt verliest aan platformgiganten als LinkedIn en het in Nederland nog te introduceren Google for Jobs en Facebook Jobs.
Online vacatureplatforms, zoals vacaturewebsites, online uitzendbureaus en social netwerken maken de tussenkomst van de flexbranche (uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en outplacementbureaus) nu al minder vaak nodig. Outplacement en Werving en selectie is echter nog steeds mensenwerk al denken diverse arbeidsmarktspecialisten dat dit in de toekomst zal veranderen.
Internetplatforms zorgen ervoor dat arbeidsbemiddeling met behulp van algoritmes sneller, goedkoper en nauwkeuriger kan. Ook nemen de platforms administratieve taken als planning, urenregistratie en facturatie over. Hierdoor zijn internetplatforms in staat goedkoper en sneller te werken dan traditionele arbeidsbemiddelaars en outplacementbureaus. Technologische innovaties zorgt voor verdere automatisering van matchingsprocessen en internetgiganten als Google en Facebook kunnen relatief snel deeltaken van de flexbranche overnemen. Wanneer deze platformen zich de komende jaren verder richten op de arbeidsmarkt, is er een reële kans dat de huidige flexbranche haar rol grotendeels zal verliezen. Wel verschilt de invloed van deze platforms per beroepsgroep verschillen. Niet voor elke functie zal de bemiddelingsrol even groot kunnen zijn. Vooral de lagere functiegroepen zoals ongeschoold werk waarbij sprake is van repetitief werk is lijkt geschikt voor verdere digitalisering omdat dit relatief eenvoudig is te matchen.

De locatie van Outplacementbureau Werkcontact in Rotterdam

Uit onderzoek blijkt dat op korte termijn zeker 20 procent van de markt zal verschuiven van de traditionele arbeidsbemiddelaars naar platformen. Schoonmaakpersoneel, productiemedewerkers en eenvoudig administratief werk is immers goed via een online platform te organiseren.
Wanneer de technologie nog sneller gaat dan men nu denkt, kan er procentueel nog veel meer verschuiven naar online platforms. Zeker wanneer meer specialistische beroepen online beter te matchen zijn.

https://www.outplacementverzekering.nl