Bakcreaties
Image default
Banen en opleidingen

Vier redenen waarom u een nieuwe baan wordt geweigerd

werk zoeken

Op dit moment moet u proberen te begrijpen wat er met u aan de hand is. Dit zijn de belangrijkste redenen die ik persoonlijk in de praktijk ben tegengekomen.
Probleem # 1
Je hebt heel lang op één plek gewerkt en je weet gewoon niet hoe je sollicitatiegesprekken moet afleggen. Het is logisch – waar heb je dit geleerd? U bent een uitstekende specialist, u rekent op erkenning, maar u weet niet hoe u zich moet presenteren, u schaamt zich om te praten over uw prestaties van de afgelopen vijf, zeven, tien of zelfs vijftien jaar.
Misschien, integendeel, kom in een grote kroon met smaragden, gedraag je brutaal. Beantwoord met een grijns de vraag van de HR over uw eerdere ervaring, en leg neerbuigend de details van uw activiteit uit. HR is natuurlijk op een puur menselijke manier onaangenaam en ze zuigt je af.
Wat te doen: oefen het interviewen. In zowel het eerste als het tweede geval moet u op een zodanige manier over uzelf kunnen vertellen dat u de vertegenwoordiger van de werkgever interesseert en overtuigt. Het is helemaal niet moeilijk. Je hoeft alleen maar een beetje te oefenen. Als je je best doet, verdwijnt het probleem binnen een paar dagen. En deze zomer kun je een geweldige baan vinden.
Probleem # 2
Je bent echt cool in je vakgebied, maar de HR kan de mate van je coolness niet begrijpen. En dit is in alle ernst. Je praat bescheiden, beleefd, interessant over je vaardigheden met de hicharu, die de details gewoon niet begrijpt. Nou en? Correct! Je bent weer leeggelopen.
Wat te doen: leer HR’s te omzeilen, neem contact op met het topmanagement. Dit is iets moeilijker – je hebt informeel contact nodig, je moet het feest betreden, op zoek naar directe kennissen die je kunnen aanbevelen. Het zal meer tijd kosten, maar als je er nu over nadenkt, kun je tegen september resultaten behalen.
Probleem # 3 (worst case)
Iemand van eerdere banen verspreidt negatieve verwijzingen. Onthoud dat je niet erg vreedzaam ontslag had kunnen nemen, misschien had iemand aan wie je niet eens dacht een hekel aan je en nu “gooit hij modder naar je” uit wraak. Het is bijna onmogelijk om dit probleem alleen op te lossen.
Wat te doen: zorg er eerst voor dat dit het geval is. U kunt er alleen achter komen via iemand die de HR of zelfs de werkgever rechtstreeks kan vragen naar de redenen om u te weigeren. Dit is de moeilijkste vraag, want je hebt kennissen of professionele jagers nodig die vriendelijk tegen je zijn, die collega’s naar je kunnen vragen. Nu zijn er zelfs cursussen die standaard zo’n service bieden. Nou, en dan – zo eenvoudig als peren beschillen.
Als je een heel goed persoon bent, zou het niet moeilijk voor je moeten zijn om mensen te vinden die goede recensies geven. Ga dan uit voor interviews en verklaar openlijk dat er negatieve recensies voor u zijn. Leg vervolgens hun reden uit, vertel dat er veel positieve zijn, noem degenen die ze kunnen geven. Eerlijkheid wint. Het misverstand is opgelost.
Probleem # 4
Je werkte in een niet veelbelovende industrie. Je bent misschien ontslagen. Misschien is uw organisatie failliet gegaan en zoekt u exact dezelfde.
Wat te doen: besef het probleem, kijk ergens anders. In professionele taal heet dit “loopbaanbegeleiding voor volwassenen”. Met andere woorden, je moet nadenken over wat het nog meer interessant voor je zou zijn om te doen, in welke branches je nuttig kunt zijn, en ga daar op zoek.
Vergeet niet dat u uw cv moet bewerken en uw eigen verhaal moet opbouwen, om de HR niet in verlegenheid te brengen met een gebrek aan gespecialiseerde ervaring. Ik waarschuw je meteen: het kan zijn dat salarisverwachtingen gekoeld moeten worden. Misschien niet veel, of misschien helemaal niet, maar – het is niet uitgesloten. Een lager salaris dan verwacht beschouwen als een persoonlijke belediging is het niet waard.
Waarom schrijf ik dit artikel nu? Omdat je nog steeds de kans hebt om iets te doen. Ik zal herhalen!
Stel in geen geval uit tot de herfst, ervan uitgaande dat de activiteit van de HR in de zomer nul is.
Ten eerste is niet iedereen op vakantie, en ten tweede, zelfs als je in de zomer geen baan vindt, bereid je je voor op het hoogseizoen – neem je cv op, oefen zelfpresentatie, betreed de sociale kring waarin je geïnteresseerd bent , steun en aanbevelingen inroepen. Je bent tenslotte een geweldige specialist! Boven je hoofd, en ga!
Succes!

 

https://www.vindazo.be