Bakcreaties
Image default
Aanbiedingen

Wanneer komt consumptiezout van pas?

Wanneer komt consumptiezout van pas?

Zout is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zout heeft tal van toepassingen, zoals middel om gladde wegen te ontdooien, het langer houdbaar maken van producten en het op smaak brengen van eten. Zout die de twee laatstgenoemde toepassingen heeft, wordt ook wel consumptiezout genoemd. In welke situaties komt consumptiezout precies van pas? En welke voordelen heeft goed consumptiezout eigenlijk?

Wat is de functie van consumptiezout?

De belangrijkste functie van consumptiezout of voedingszout is om eten op smaak te brengen. Zout wordt dan ook in tal van voedingsmiddelen gebruikt om het eten lekkerder te maken, zoals in brood, soep, pasta’s, bepaalde dranken en snoepartikelen. Maar naast het lekkerder maken van voedingsmiddelen is voedingszout ook onmisbaar als conserveringsmiddel. Door zout te gebruiken, kan eten aanzienlijk langer bewaard worden.

Soorten zout voor voedingsmiddelen

Of het nu voor de smaak is of om de houdbaarheid te verlengen: er zijn diverse soorten voedingszouten waaruit je kunt kiezen. De meest voorkomende soorten zijn keukenzout, tafelzout, zeezout, nitrietzout en vacuümzout. Eigenlijk zijn de eerste twee zoutsoorten namen die in de volksmond worden gebruikt en uit zeezout, nitrietzout of vacuümzout kunnen bestaan. Zeezout is zout met een fijne korrelstructuur en wordt door mensen die van lekker eten houden gewaardeerd als gastronomisch genotsmiddel. Nitrietzout is ideaal om vlees lang mee te bewaren, doordat deze zoutsoort de groei van bacteriën tegengaat. Daarnaast zorgt dit zout ook voor een lekkerder smaak, het vasthouden van de kleur van vlees en voor een goede vleestextuur. Vacuümzout ten slotte is perfect in voedsel te gebruiken, omdat het snel in vloeistoffen oplost.

De voordelen van kwalitatief goed voedingszout

Ben je op zoek naar voedingszout, dan is het belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit zout. Zeker als je voor jouw bedrijf grote hoeveelheden voedingszout nodig hebt, is het cruciaal dat je er altijd op kunt vertrouwen dat het consumptiezout van goede kwaliteit is en een constante samenstelling heeft. In het productieproces kan dit je veel tijd en kosten besparen. Kies daarom voor een ervaren en betrouwbare zoutleverancier op wie je kunt vertrouwen.