Bakcreaties
Image default
Bedrijven

Alles over tapas

De zon komt er weer aan en daardoor krijg je al snel weer de zomer in de bol. De zomer betekent voor mij natuurlijk zon, zee en strand. Maar ook heerlijke hapjes! Ik ga namelijk vaak in de zomer naar de Spaanse kust. En daar in Spanje weten ze hoe ze heerlijke kleine hapjes moeten serveren, ook wel tapas genoemd.

 

Wat is tapas?

Iedereen kent tapas, maar wat is het eigenlijk? Het stamt af van de Spaanse keuken. Bij tapas kun je van alles bedenken, als het maar kleine hapjes zijn. Meestal komt dit in een fingerfood vorm of wordt het hiermee zelfs verward.

 Tapas heeft een gezellige en afwisselende eetstyle. Je probeert heerlijke, meestal verse, gerechten uit de Spaanse keuken. Zo zijn er wel meer dan 100 denkbare tapashapjes. Hierbij maakt het niet uit welk moment van de dag je dit doet. In Spanje is het bijna een dagelijks ritueel om dit te eten in de middag of als avondeten. Hoe en wanneer je tapas eet, bepaal jij als tapas-liefhebber helemaal zelf.

 

Wat zit er in tapas?

Dat ligt er aan wat je zelf lust. Er zijn wel wat populaire tapasgerechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Calamaris
  • Patatas bravas
  • Pinchos
  • Gamba’s
  • Albondigas
  • Aioli
  • Olijven

Maar ze worden meestal ook nog aangevuld met andere gangbare kleine hapjes. Denk aan kaas, worstjes en vooral serranoham is zeer populair. Je kunt een heel plankje vullen met diverse gerechten en zo van alles wat proberen. Hoewel er geen strenge eisen zitten aan het eten van tapas, is het wel een goede tip of er een heerlijke glaasje wijn of sherry erbij te nemen.

Hoe kom ik aan tapas eten?

Je kunt natuurlijk zelf de mouwen opstropen en tapas maken. Dit is wel een hele dag taak en je leert misschien niet alles wat tapas te bieden heeft. Bij restaurants zie je vaak een andere manier. Hier werken ze op een bestelwijze waarbij je bij elke gang 5 hapjes mag kiezen. Daarnaast kun je ook tapas bestellen. Dit zie je steeds vaker. Middels een tapas catering kan op locatie verse tapas hapjes gekookt worden. Vooral de patatas bravas maken elke tapas festijn af. Een musthave dus.

 

Heb je geen zin om zelf te koken maar is jouw eetlocatie buiten een restaurant? Bestel tapas voor jouw evenement, diner of borrel en je hoeft zelf niet te koken. Je kunt dan genieten van de Spaanse keuken en tegelijkertijd met je gasten zijn in plaats van in de keuken staan.