Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

Teveel prikkels geven je stress?

Ongeveer één op de vijf mensen is een Hoof Sensitief Persoon. Hoog gevoelige mensen staan meer open voor prikkels en hebben hier ook meer last van. Het heeft gelukkig ook zo zijn voordelen. Hoog gevoelige personen kunnen vaak intens van iets genieten en blijdschap voelen ze ook veel sterker. Als je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst kan je er echter veel klachten van hebben. Als je te veel prikkels en indrukken ontvangt kan dit zorgen voor een soort error in je hoofd. Je bent dan overprikkelt. Voorbeelden van lange termijn zijn chronische vermoeidheid of zelfs zo iets als een burn out. Je kan makkelijker negatieve energie waarnemen als je overprikkeld raakt. Het is dan vaak moeilijk om inzicht in jezelf te krijgen en je raakt in een vicieuze cirkel terecht. Dit is moeilijk te doorbreken. 

Het hoeft je echter net altijd moe te maken. Je kunt hele mooie kwaliteiten en eigenschappen ontwikkelen die bij hooggevoeligheid horen. Het is belangrijk om jezelf goed te leren kennen en inzicht te krijgen in je kwaliteiten en je valkuilen. Hiermee kan je je hele mindset veranderen en je lifestyle aanpassen naar wat voor jou het beste werkt.  

Mensen die HSP zijn hebben vaak een voorkeur voor stilte en rust. Ze kunnen optimaal genieten van schoonheid en kunst. Ze kunnen niet tegen onrechtvaardigheid en zetten respect heel erg hoog. Ze zijn vaak creatief en perfectionistisch en je kan altijd op ze rekenen. Als je iets goed gedaan wilt hebben moet je bij een HSP zijn. Ze zijn altijd voorzichtig omdat ze vaak al snel het hele plaatje zien. Ze pikken snel dingen op en leren snel nieuwe dingen bij. Het grote nadeel is dat ze vaak veel tijd nodig hebben om bij te komen van stressvolle situaties. Ze voelen zich niet altijd begrepen. Een HSP zal er altijd voor je zijn, zolang je rekening met ze houdt en ze probeert te begrijpen. 

https://onesessioncoaching.nl