Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

Autoclaven onmisbaar voor medische wereld

Maar goed ook dat we autoclaven hebben. Het zijn machines die worden gebruikt voor het steriliseren van bijvoorbeeld chirurgische instrumenten en ziekenhuisapparatuur. Je kunt ze wat vergelijken met grote snelkookpannen die de kracht van stoom gebruiken om ziektekiemen te doden. Ziektekiemen die een eenvoudige wasbeurt met kokend water en wasmiddelen gewoon zouden overleven. Wees blij, wees dus heel blij dat je ogen niet zo krachtig zijn als elektronenmicroscopen. Als dat wel zo was, zou je in de wereld om je heen allerlei vreselijke kleine beestjes zien kruipen. Hoe smerig en vervelend zou het leven dan lijken! In dit blog wat meer informatie over de autoclaven en hoe ze werken!

Wat doen autoclaven nu precies?

Hoewel autoclaven veel belangrijke wetenschappelijke en industriële toepassingen hebben, zal de focus van dit blog vooral liggen op hoe deze handige machines worden gebruikt om te steriliseren.

Als een ingenieuze snelkookpan

U heeft waarschijnlijk wel al eens gehoord van snelkookpannen? Ze waren erg populair totdat de magnetron in de jaren tachtig zijn intrede deed. Snelkookpannen zijn als overmaatse ketels met deksels die goed afsluiten en, als je ze met water vult, produceren ze veel hogedrukstoom waardoor je eten sneller kookt. Autoclaven werken in principe op een vergelijkbare manier. Maar ze worden meestal gebruikt in een meer extreme vorm van koken. Door lang genoeg stoom op chirurgische instrumenten en ziekenhuisapparatuur te blazen, zullen de daarop aanwezige, voor het oog onzichtbare, insecten en worden gedood en de instrumenten en apparatuur gesteriliseerd. De extra druk in een autoclaaf zorgt ervoor dat water kookt bij een hogere temperatuur dan zijn normale kookpunt -ongeveer 20°C warmer- zodat het meer warmte vasthoudt en transporteert en effectiever microben doodt. Een lange stoomstraal onder hoge druk is veel effectiever in het doordringen en steriliseren van dingen dan een snelle veeg in gewoon warm water!

Hoe gebruik je een autoclaaf?

Eenmaal afgesloten, wordt alle lucht verwijderd door middel van een eenvoudige vacuümpomp of door het inpompen van stoom om de lucht te verwijderen. Vervolgens wordt de stoom met een hogere druk dan de normale atmosferische druk door de ruimte gepompt, zodat deze een temperatuur van 121-140°C bereikt. Zodra de vereiste temperatuur is bereikt, begint een thermostaat te werken en start een timer. Het stoompompen gaat minimaal 3 minuten en maximaal 15-20 minuten door (hogere temperaturen betekenen kortere tijden) – over het algemeen lang genoeg om de meeste micro-organismen te doden. De professionals van All Dent kunnen je er alles over vertellen. Bekijk deze autoclaven van All Dent.