Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

Dagje karpervissen

Het is nog vroeg als ik de deur achter me sluit, erg vroeg! Om 5:30u bij het eerste licht wil ik aan de waterkant zijn om de eerste karpers van de ochtend te spotten. Al veel vaker blijkt dat het lokaliseren van karper nog veel belangrijker is dan vers aas, goede onderlijn en scherpe haak. Als ze er niet zwemmen (of niet zo veel) dan is het namelijk veel langer wachten op een aanbeet. 

 

Bij aankomst kan ik in de schemering in de hoek van het water de eerste kringen zien. Zachtjes sluip ik dichterbij om te zien of het echt karper is. Gelukkig laat een eerste rugvin door het wateroppervlakte het verdere bewijs zien. Twee minuten later volgt ook een 2e vis en een derde vis laat niet veel later zijn hele lichaam uit het water schieten, om met een klap op het water terug te komen. Yes!! Ze zitten er en al goed op gewicht. 

 

Snel de twee karperhengels uit de foudraal en een klein pop-ups monteren. Met een klein 2oz loodje werp ik de montage enkele meters over de stek, om vervolgens de lijn een stuk in te halen. Door het kleinere lood wordt de karper minder verstoort en door het overwerpen en terugtrekken helpt dit nog verder. De karperhengels gaan op de steunen. Voeren doe ik niet, want ze zijn er al en het aas ruikt voldoende sterk om de aandacht te trekken. Had de dagen ervoor een paar kilo nieuwe bollen bij de online hengelsport winkel besteld en met een klein beetje soak verder aantrekkelijk gemaakt. De lijnen worden slap op de bodem gevist om de karper niet in contact met de lijn te laten komen. Wakers zijn niet nodig, want de karper zal zoals altijd naar het midden van het water weg schieten. 

 

Nog geen 5 minuten later volgt een twijfelachtige run. Van een enkele piep en nog een piep, laat de beetrunner steeds sneller haar geluid horen. Snel aanslaan en langs de kant lopen om de rest van de karpers niet verder af te schrikken. 30 meter verder heb ik mijn schepnet in het gras gelegd en dril hier het kleine spiegeltje af. Een mooi begin. Het is echt een plaatje, maar de karpers die ik gezien had waren echt wel een slagje grote. Bij het terugzetten gaat ook de andere hengel er vandaar. Snel terug en aanslaan. Direct is duidelijk dat dit een karper van een heel andere slag is. Er volgt een lange strijd met een krachtig en zware tegenstander. Pas 15 minuten later komt de karper voor het eerst boven en val stil van de omvang van de vis. Dat had ik hier niet verwacht. Vis hier al wat jaren, maar zo’n grote karper had ik niet eerder gezien of over gehoord. Pas bij de 2e keer scheppen lukt het om de karper te netten. De weger moet de uitslag geven en met 18,4kg ben ik meer, maar dan ook meer, dan tevreden. In de verdere ochtend blijft het helaas stil, maar heb mijn gram meer dan gehaald. Zo zie je maar. Een kleine kring op het water, kan je sessie helemaal maken. Pak dan ook niet de eerste beste stek, maar neem je tijd. Wellicht komt die bak volgende keer ook jouw net in zwemmen. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/