Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

Manieren om energie op te wekken

Vanaf het moment dat elektriciteit werd uitgevonden, zijn we op zoek naar manieren waarop we het kunnen opwekken. Want we hebben het nodig bij ongelooflijk veel producten. Denk maar eens na wat in jouw huis op stroom loopt. De koelkast, de vriezer, de lampen, je laptop, ga zo maar door. Om deze allemaal te voorzien van stroom, zijn er verschillende zogenoemde ‘energy systems’ nodig. Welke dit zijn, zal ik in dit artikel beschrijven.

Ten eerste zijn er natuurlijk de kolencentrales. Dit is de meest gebruikte manier van elektriciteit opwekken. Hierbij worden kolen verbrandt, waar warmte bij vrijkomt. Deze warmte zorgt ervoor dat er energie ontstaat, die omgezet kan worden in elektriciteit. Dit is een hele goedkope manier van elektriciteit produceren, maar heeft hele negatieve effecten op het milieu en op de directe omgeving van de centrale. Er komt namelijk veel CO2 bij vrij die niet alleen heel negatief werkt op de directe omgeving, maar ook bijdraagt aan klimaatverandering.

Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijkere alternatieven. De bekendste hiervan zijn zonnepanelen, windmolens en waterkracht. Windmolens halen de energie uit de beweging van de wieken van de windmolen, veroorzaakt door de wind. Zonnepanelen liggen vaak op de daken van mensen. Zij willen hun energie zelf opwekken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. De zonnepanelen prijs ligt op lange termijn namelijk veel lager dan de opbrengst. Ten slotte is er dan nog waterkracht. Dit was vroeger al heel bekend, door het gebruik van een watermolen. Nu ligt dat iets anders. Het zijn namelijk nu centrales die de energie halen uit de beweging van atomen in het water. Waterkracht is heel schoon, maar is wel schadelijk voor de natuur. Zo gaan er bijvoorbeeld veel vissen door dood, of kunnen ze niet meer doorzwemmen naar hun paringsgebied, wat ze erg beperkt in evolutionair opzicht.

 

https://www.wijsmanduurzaam.nl