Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

Stoppen met roken voor partner

Mijn partner wilde dat ik stopte met roken. Niet omdat ze roken vies vindt of principieel tegen roken is maar juist vanwege de hoge kosten die roken toch met zichmeebrengt. Ik heb de kosten op jaarbasis berekend, en schrok van het bedrag dat ik jaarlijks uitgaf aan mijn vorm van ontspanning zoals ik het zelf noem. 

Bezuinigen op uitgaven

Het leven is niet goedkoop en de rokers onder ons hebben daar een extra forse kostenpost bij. Iemand die gemiddeld een pakje sigaretten per dag rookt (met tegenwoordig 19 sigaretten in een pakje) is dagelijks een dikke 6 euro kwijt. Op weekbasis komt dit neer op zo’n 42 euro, op jaarbasis praat je zelfs over 2200 euro. We weten allemaal dat roken schadelijk is voor de gezondheid, maar als je (net als ikzelf) niet willen stoppen is er in ieder geval een alternatief om de kosten van het roken aanzienlijk te drukken.

Gedetailleerd kostenoverzicht Als een roker nu nog een pakje sigaretten (19 sigaretten dus) rookt betaalt hij gemiddeld 6,20 euro per dag. De totale kosten op jaar basis zijn dan: op 365 x 6,20 = 2263 euro. Daar kun je een leuke tweedehandse auto voor kopen of een lekkere vakantie voor boeken! Op sigarettenmakershop.nl kwam ik een handige calculator tegen waarmee je de kosten van roken, en de besparing bij zelf maken van sigaretten gemakkelijk kunt uitrekenen.

Zelf produceren van sigaretten

Als deze roker overstapt op het zelf maken van sigaretten gaat het kostenplaatje er heel anders uitzien. Laten we eens kijken wat deze roker nu uit moet geven aan zijn gewoonte. Drie dingen zijn essentieel om een sigaret zelf te produceren, te weten de tabak, de sigarettenhulzen en de hulzenstopper. Voor een blik tabak van 100 gram ben je zo’n 17 euro kwijt. Na wat oefening kun je daar gemiddeld 200 sigaretten mee maken. Een doosje met 200 sigarettenhulzen kost voor het rekengemak (en aan de hoge kant): 2 euro.

Kostenplaatje nu

Tabakskosten per sigaret: 18/200 = 0,09 euro. Kosten voor een sigarettenhuls: 2/200 = 0,01 euro. Totale variabele kosten per sigaret komen dus uit op 0,10 euro. Dagelijkse rookkosten: 19 x 0,10 = 1,90 euro. Op jaarbasis is dit in totaal: 365 x 1,90 = 693,50 euro. Per jaar bespaart een roker die zelf gaat produceren dus een bedrag uit van 1569,50 euro, dat is een kostenbesparing van bijna 70%!

Zelf maken heeft natuurlijk ook wat nadelen, maar de voordelen wegen daar ruimschoots tegenop! Mijn vriendin is in ieder geval zeer content met de besparing en ik zelf ben blij dat ik mijn vorm van ontspanning niet hoef op te geven!