Als we aan de opleiding tandheelkunde denken, kunnen we vaak maar aan een beroep denken dat daarbij hoort; tandarts. Als dat waar zou zijn, zou je met tandheelkunde bijna geen baankansen hebben. Het is namelijk een van de grootste studies in Nederland. Als al die studenten later dan één soort baan zouden doen, dan zou er een enorm krapte op de markt ontstaan. Gelukkig klopt dit dan ook niet. Met de studie kan je veel meer vakken beoefenen. De 5 belangrijkste staan in deze tekst beschreven.
De orthodontist is vooral voor de jongere generatie een bekende plek. De orthodontist verzorgt oplossing tegen een gebit dat onjuist staat. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een beugel zijn. Dit gebeurt meestal bij kinderen tussen de 11 en 18 jaar oud, maar kan ook worden toegepast op volwassenen.
Een implantoloog heeft een minder bekend beroep. Als implantoloog kijk je naar opties voor mensen die een tand missen. Dit kan zijn met een brug, waar geen operatie bij komt kijken, maar wat een semipermanente optie is. Het kan ook door operationeel in te grijpen door een kroon te plaatsen.
Een tandtechnicus maakt de ingrepen die de implantoloog, de orthodontist en soms ook de tandarts plaatst. Zo maakt hij bruggen, kronen en beugels. Hij werkt, in tegenstelling tot de andere beroepen in deze lijst, niet in een praktijk maar in een laboratorium.
Een kaakchirurg voert eigenlijk alle lastige ingrepen uit. Van het behandelen van gezichtletsel tot verwijderen van lastig te verwijderen verstandskiezen. Omdat bij dit beroep chirurgie komt kijken, werkt de kaakchirurg in het ziekenhuis.
De mondhygiënist ondersteunt de tandarts in veel opzichten. Hij behandelt gaatjes namelijk, maar voorkomt ook dat er in de toekomst nieuwe gaatjes ontwikkelen. Meestal werkt een mondhygiënist in een tandartsenpraktijk, maar hij kan ook zijn eigen, losstaande praktijk op zetten. |
https://www.orfeokliniek.nl/ |
