Bakcreaties
Image default
Society / Relationships

Een rieten dak

Je denkt er niet elke dag bij na, maar als je een huis gaat kopen of laten bouwen is het toch wel erg belangrijk: het dak op je huis. Hoe kies je welk soort dak jouw voorkeur heeft? En wat zijn de voor en nadelen van verschillende soorten daken? Dat is iets om je goed in te verdiepen. In dit artikel gaan we het specifiek hebben over een rieten dak.

Over rieten daken hoor je vaak voornamelijk de nadelen. Uiteraard heeft het nadelen, zoals elk soort dak. Je hoort vaak dat een rieten dak veel onderhoud nodig heeft. Het is inderdaad waar dat je goed voor een rieten dak moet zorgen. Het is niet van ‘het dak ligt erop en nu hebben we er geen omkijken meer naar’. Om de levensduur van een rieten dak te verlengen is het inderdaad verstandig om het onderhoud goed bij te houden. Maar, als je dit doet, dan kan een rieten dak wel 25 tot 30 jaar meegaan, wat natuurlijk wel weer een voordeel is.

Ook stelt men vaak de vraag: wat kost een rieten dak? Het kost ongeveer €100 per vierkante meter, dus het ligt voornamelijk aan de grootte van je huis. In deze prijs is zowel het materiaal meegenomen als het loon en de belasting. Het dak moet natuurlijk ook door een rietdekker gelegd worden en die moet ook betaald worden. Maar dat is bij een ander soort dak niet anders. Het onderhoud kost daarbij ook geld als je het aan een bedrijf overlaat in plaats van dat je het zelf doet.

Een van de grote voordelen van een rieten dak, is dat het een mooie uitstraling aan je huis geeft. Het is toch net iets meer bijzonder dan saaie dakpannen. Een rieten dak past bij veel soorten huizen. Ook geeft het een geborgen en knus gevoel.

https://www.rietwerk.nl/